Vrei să aduci Mendoza direct în farfuria ta fără să ieși din casă? Humita cuyana cu chorizo criollo e fix ce-ți lipsea din viață! Porumb ras proaspăt, dovleac dulce, legume care se topesc și chorizo rumenit în propria grăsime – o combinație care explodează de gust și te trimite cu gândul la mesele de duminică la bunici!
Trucurile ca humita să iasă mai cremoasă ca niciodată
Alege porumbul cât mai zemos și rade-l cruci cu tot cu lapte – acolo e toată magia! Dovleacul ras fin face minuni pentru textură, iar grăsimea de la chorizo devine sosul secret pentru pâinea prăjită. Și busuiocul proaspăt la final? Pur și simplu divin!
Ingrediente pentru 4 farfurii care se golesc instant
– 4 știuleți de porumb super-proaspeți
– 1 ceapă mare și dulce
– ½ ardei gras roșu + ½ verde
– 2 căței usturoi cărnoși
– 1 roșie zemoasă
– 50 g dovleac plăcintar
– 250-300 ml lapte (adaugă mai mult dacă vrei rai cremos)
– 4 chorizo puro cerdo (100 % porc!)
– 1 lingură generoasăă ají molido
– 1 lingură boia dulce afumată
– busuioc proaspăt cât să-ți parfumeze toată bucătăria
– ulei de măsline extra virgin
– sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit
– 4 felii pâine țărănească groasă
Pas cu pas spre cea mai bună humita cuyana din viața ta
1.Curăță știuleții cu dragoste și rade-i cruci pe răzătoarea mică până rămâne doar inima goală – păstrează tot sucul!
2.Toacă ceapa, ardeii și usturoiul mărunt. Într-o oală adâncă încinge două linguri ulei și călește legumele cu un praf de sare până devin sticloase și miroase a fericire.
3.Aruncă porumbul ras și laptele. Amestecă lent la foc mic 20 minute – vezi cum se transformă în cremă pură?
4.Adaugă roșia fără semințe tăiată cubulețe și dovleacul ras. Dacă vrei să fie ca la mama acasă, pasează un dovleac copt și încorporează-l acum.
5.Condimentează cu ají molido, boia dulce, sare și piper. La final rupe frunze de busuioc direct în oală – aroma te va da pe spate!
Chorizo criollo prăjit ca să-ți lase gura apă
Deschide chorizo-ii în două ca pe aripi de fluture și pune-i într-o tigaie fierbinte fără nimic altceva – grăsimea lor e tot ce ai nevoie! Rumenește-i bine pe ambele părți până trosnesc.
Împinge chorizo-ii la margine și aruncă feliile de pâine direct în grăsimea rămasă – 30 secunde pe fiecare parte și ai crutoane de vis!
Servirea care face pe toată lumea să ceară supliment
Toarnă un polonic zdravăn de humita aburindă în farfurie, așază chorizo-ul crocant deasupra și lipește pâinea aurie lângă. Mai presară busuioc și dacă ești curajos un praf extra de ají molido.
Prima lingură? O să închizi ochii și o să zici „de ce n-am făcut dublu?” Humita cuyana asta e genul de mâncare care te face să dansezi prin bucătărie și să pui deoparte în congelator pentru zilele gri.
Fă-o azi și pregătește-te să primești aplauze la scenă deschisă – e imposibil să nu devină rețeta ta de suflet!

