Când afară sunt 35 de grade și ultimul lucru pe care vrei să-l faci e să aprinzi aragazul, aceste trei salate devin salvarea prânzului. Le faci în 10 minute, le iei cu tine la birou sau la plajă și te simți ca și cum ai mâncat la restaurant grecesc pe malul mării. Fără foc, fără transpirație, doar gust și prospețime pură.
Salata grecească de roșii cherry care explodează în gură
Tai la jumătatea un castron de roșii cherry colorate și le arunci peste cuburi de castraveți proaspeți. Adaugi brânză feta sfărâmată cu mâna (da, să fie bucăți mari și cremoase), ceapă roșie tăiată fin ca să nu fie agresivă și o mână de măsline kalamata fără sâmburi. Stropesti totul cu ulei de măsline extra virgin, zeamă de lămâie și oregano uscat frecat între degete. Amesteci o dată și gata – ai Grecia pe farfurie. E atât de suculentă că nu-ți trebuie dressing separat.
Salata de pepene cu halloumi și mentă care te face să uiți de căldură
Cuburi de pepene galben bine copt, rece din frigider, se întâlnesc cu felii subțiri de halloumi la grătar (da, doar 2 minute pe tigaie-grătar electrică, nu aragaz!). Presari frunze de mentă proaspătă rupte cu mâna și câțiva stropi de oțet balsamic redus. Dulceața pepenelui cu sărătura brânzei și răcoarea mentei creează un dans în gură care te face să uiți că e vară și caniculă. Dacă vrei să exagerezi, adaugi rucola și semințe de rodie – devine operă de artă.
Salata de năut cu avocado și lămâie care te ține sătul până seara
Scurgi o conservă de năut și îl amesteci cu avocado copt făcut piure cu furculița. Adaugi roșii uscate la borcan tăiate fâșii, pătrunjel tocat mărunt și zeamă de la o lămâie întreagă. Condimentezi cu chimen măcinat, sare de mare și un strop de ulei de măsline. Textura cremoasă de la avocado învăluie năutul și te ține sătul ore întregi fără să-ți fie grea la stomac. E genul de salată pe care o faci duminică seara și o ai gata pentru trei zile de prânz.
Trucul care le face și mai bune
Pune castronul 10 minute la congelator înainte să mănânci – salata devine înghețată la suprafață și răcoroasă până în măduvă. Și dacă vrei să le iei la pachet, folosește borcane de sticlă: jos dressing-ul, apoi ingredientele grele, sus verdețurile. Când răstorni în farfurie ai salată perfect amestecată și proaspătă ca abia făcută.
Acum ai trei prânzuri de vară care te fac să aștepți cu nerăbdare pauza de masă. Fără aragaz, fără efort, doar gust și răcoare.

